Selecteer een pagina

Friemelen mag!

Hou jij ook zo van Friemelen

Vind jij het ook zo lekker om aan dingen te friemelen? Nou gefeliciteerd. Heel veel kinderen en ook volwassenen doen dit graag. Nu blijkt dat dit heel goed is voor veel dingen. Veel kinderen die geconcentreerd bezig moeten zijn hebben graag iets in hun handen.

Niet stil zitten

Vroeger vond ik het heel lastig om stil te zitten. Ik was altijd in beweging. Het is nog niet mijn meest sterke kant. Ik wiebel vaak op mijn benen. Ook tijdens het zitten beweeg ik graag. Zelfs tijdens het fietsen zit ik niet stil. In de klas was ik heel snel afgeleid. Ik hoorde alles om mij heen. Elk hoestje,  elke beweging of elke fluisterstem hoorde ik. Een voorval wat ik me nog herinner is dat iemand uit de klas een gum van de tafel liet vallen. Hoewel ik achter in de klas zat, was ik eerder bij de tafel dan dat het kind zelf kon bukken. Natuurlijk kwam dit niet ten goede van mijn werk. Doordat ik zo snel afgeleid was, kwam ik aan werken niet echt toe. Ik had het vaak niet af en wilde het ook nog heel goed doen.

Oudergesprek

Hele gesprekken hebben mijn ouders op school over mij gehad. De gesprekken gingen nog niet samen met het kind. Dat was dan wel weer heel jammer. Ik moest dan weer van mijn ouders aanhoren dat ik rustiger en meer geconcentreerd moest werken. Dat was dan ook het grote probleem. Het gevolg was dat ik veel alleen op de gang zat om beter geconcentreerd te kunnen werken. Niemand dacht er over na hoeveel kinderen op een schooldag wel niet op de gang liepen, maar dat vond ik wel gezellig. Het was niet eens een straf voor mij. Ik vond het ook wel rustig. Het werken ging wel wat sneller. Wel had ik altijd het gevoel, dat ik  allerlei dingen die er in de klas plaats vonden gemist had.

Zelfs op mijn rapport stond regelmatig de zin; Lammien ziet alle vogeltjes vliegen. Ze praat graag.

Kindgesprek

Tegenwoordig praten we gelukkig veel meer met kinderen. Zowel in de groep als in mijn praktijk, probeer ik altijd zo goed mogelijk te kijken wat bij het kind aansluit. Er zijn best veel kinderen die stil zitten heel lastig vinden. Een kind kan heel goed aangeven wat het nodig heeft om rustiger te worden. Vraag het maar eens aan je kind. Je zult verbaasd zijn wat je kind je allemaal kan vertellen, waar jezelf nooit aan gedacht hebt. Dat kan beginnen met de opdrachten boeiend te maken. Natuurlijk moet een kind ook leren dat niet alles leuk is, maar met soms heel kleine aanpassingen is een kind toch geboeid. Verder zijn er natuurlijk kinderen die het gewoon heel moeilijk vinden om stil te zitten, maar ze krijgen toch alles wat er om hen heen gebeurt wel mee.

Wat had ik nodig

Natuurlijk begint het met begrip. Niet iedereen kan nu eenmaal goed stil zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook leuk en handige hulpjes. En eerlijk gezegd vind ik het nog steeds heerlijk om met iets in mijn handen te friemelen, tijdens het opletten. Ik zal een paar opties bespreken.

1 De hit op dit moment; Squishy. Dit zijn figuurtjes van een soort foam. Vaak ruiken ze heerlijk en ze zijn heel makkelijk kneedbaar. Ze zijn heel zacht en in allerlei figuren te verkrijgen. Kies je favoriete squishy.

2 Tangle. De tangle kun je heel soepel bewegen. Met een tangle kun je eindeloos vloeiende bewegingen maken. Het materiaal is zowel glad als met structuur te verkrijgen. Elke Tangle is opgebouwd uit een serie ronde hoeken die met elkaar zijn verbonden. Hierdoor kunnen draaiende bewegingen worden gemaakt. Het is het heel makkelijk om met je handen verschillende vormen te maken. Kijk hier voor tangles

3 Fidget kubus. Iedereen kent natuurlijk nog de fidget spinners. Nu is er echter ook een fidget cube. Deze kubus bestaat uit verschillende onderdelen die je met de vingers kunt bewegen. Hier vind je fidget cubes.

Mocht je een van de bovenstaande materialen willen uitproberen dan zou je op de link eronder kunnen klikken en ze meteen kunnen bestellen.

Waarom werkt het

Iets in je handen tijdens het opletten, geeft rust. Je bent aan het bewegen op een rustige manier en wordt minder afgeleid. Het kind kan zich daardoor beter concentreren op hetgeen belangrijk is en opgenomen moet worden.  Door het bewegend leren concentreert een kind zich minder op wat er om hem/haar heen gebeurt. Welk materiaal kinderen het prettigst vinden, moet een kind uitproberen. Het meest ideale is het als een kind verschillende materialen mag uitproberen.

Wil je graag meer hulp ? Ik denk graag mee. Vrijblijvende informatie is altijd via mijn website te krijgen. Ook via de mail ben ik goed bereikbaar.

website: www.gelukkigbijlammien.nl of  mail: info@gelukkigbijlammien.nl

Veel friemel geluk

Bewaren