Selecteer een pagina

Tips bij moeilijke eters

 

Bleeh dit is het allervieste eten!

Moeilijke eters is een steeds terugkomend onderwerp in de praktijk. Hoe ga je nou om met een moeilijk etend kind. Er zijn veel verschillende aanpakken. Ik ga graag in gesprek met het kind en maak duidelijke afspraken over het eten in samenspraak met het kind.

Vroeger

Ik kan me ook nog wel herinneren dat ik vroeger dingen niet lekker vond. Nou ja niet lekker in mijn beleving was het gewoon vies of smerig. Neem nou spruitjes, bleeeeh. Bij ons thuis werd er niet gezeurd over eten. Er werd gegeten wat de pot schaft. Alles moest geproefd worden, zelfs spruitjes. Had je een grote mond of zat je te zeuren over het eten dan moest je op de trap zitten. Er werd geen rekening met moeilijke eters gehouden.

Best handig op de trap eten, als er ook planten stonden. Ik heb menig spruitje vermalen tussen planten. Wel moest ik heel erg uitkijken, want bij ons thuis, aan het eind van de gang, woonden ook nog een opa en oma. Ik zat regelmatig op de trap, want ik durfde wel iets te vinden van het eten. Gelukkig was ik geen moeilijke eter.  Ik proefde eigenlijk alles.

 

Spruitjes

Hoe vies ik spruitjes ook vond vroeger. Nu vind ik ze heerlijk. Hier thuis vinden de kinderen ook heel veel groente niet lekker. Ook lastige eters. Neem nou broccoli. De een eet de stronken en de ander juist de bovenkanten. Het maakt mij niet veel uit, als ze het maar eten. Wij hebben ook erg roerige jaren achter de rug met eten. Ik ben ook goed op de proef gesteld. Wat een ergernis. Nu gaat het wel beter. Minder strijd en meer rust aan tafel.

 

Uit eten

Ik heb uitgelegd dat ze ook eens bij anderen moeten kunnen eten. Het is dan handig om alles geproefd te hebben. Maar dat vonden ze hier thuis onzin. Eens belde een moeder om te vertellen dat onze zoon toch thuis kwam eten, want hij had heel erg last van zijn allergie. Ik moest toen al een beetje gniffelen. Hij had netjes gevraagd wat ze gingen eten. Het was volgens mij spinazie. Hij heeft netjes bedankt voor het aanbod, maar jammer genoeg had hij een allergie voor alle groene groente. Hoe kom je erop? Natuurlijk heb ik mijn geduld ook wel eens verloren. Heb je heerlijk gezond gekookt, zonder pakjes en zakjes, kreeg je weer dat gezeur aan tafel. Daar voelde ik mij achteraf dan weer heel vervelend van. Lastig om dan los te laten. Dat gaat het stuk makkelijker als het niet je eigen kind is, kan ik je vertellen. Tijdens de grootste strijd heeft een van de kinderen een keer een week bij mijn zus gegeten. Er werden worteltjes, boontjes en allerlei andere groenten gegeten. Later heb ik wel eens gevraagd waarom daar wel. Omdat hij bang was dat zijn tante heel boos werd en hij dan geen cadeautje kreeg (van zijn tante).

 

Tips

Wat adviseer ik dan aan ouders met moeilijke eters?

Overleg met je kind. Laat het kind ongeveer 4 groenten opnoemen wat voor het kind te doen is.

Laat het kind zelf opscheppen. Je kiest natuurlijk wel zelf de formaat lepels uit.

Spreek dan ook heel duidelijk af dat het eten wat opgeschept is ook opgegeten wordt.

Maak eens twee groentes per maaltijd. Zo heeft het kind de mogelijkheid om te kiezen.

Verder wordt er niet gezeurd over het eten. Iedereen proeft en eet. We houden het gezellig aan tafel en een ieder kan zijn verhaal van de dag kwijt.

Leg ook uit waarom groenten, koolhydraten en vlees of vleesvervangers zo goed zijn. Dat heeft bij ons ook al veel duidelijkheid gegeven.

 

Magische rode saus

Vaak maak ik mijn beroemde rode saus. Ik maak dit met gezeefde tomaten en eventueel gepelde tomaten of tomatenstukjes.

Als eerste fruit ik de groenten die ik gebruik even aan in de pan. Bijvoorbeeld ui, champignon, paprika en een blikje tomaten puree. Dan alles in een grote soeppan met de tomaten (gepeld, gezeefd of blokjes) Ongeveer tien minuten zachtjes laten koken en dan de staafmixer er in. Alles is dan gepureerd en de groente onzichtbaar. Op smaak maken met peper, zout, italiaanse kruiden enz.

Ik maak er heel veel van en verdeel het over verschillende porties. Natuurlijk kun je er ook gehakt door doen. Deze porties vries ik in. Ik varieer er mee. Ik gebruik het voor macaroni, spaghetti, lasagne enz. Dit vinden kinderen vaak heerlijk en het zit boordevol groente. Iedereen blij.

 

Wil je graag meer hulp ? Ik denk graag mee. Vrijblijvende informatie is altijd via mijn website te krijgen. Ook via de mail ben ik goed bereikbaar.

website: www.gelukkigbijlammien.nl of  mail: info@gelukkigbijlammien.nl

Veel eetgeluk

Bewaren