Selecteer een pagina

Voorjaarsschoonmaak

Alles aan de kant

Als het vroeger voorjaar werd, kwam ik in een compleet ander huis. De kamer was zo goed als leeg. De stoelen aan de kant geschoven. Geen gordijnen meer voor de ramen. Zelfs de vitrage stond in de week. Ik werd er altijd een beetje zenuwachtig van. Overal rook het naar schoonmaakmiddelen, azijn, chloor en boenwas. Mijn vader was op de boerderij en mamma liep compleet als een wervelwind door het huis te poetsen. Het was weer zo ver de grote voorjaarsschoonmaak.

Waarom

Ik heb nooit begrepen waarom  in het voorjaar alles van de kant moest en als een razende door het huis schoonmaken. Dan ’s avonds , met man en macht, alles weer op de plaats en helemaal kapot op de stoel zakken.

Oud gebruik

Het zal wel een oud gebruik zijn. Ik neem alleen de leuke tradities over, heb ik besloten. De voorjaarsschoonmaak hoort daar niet bij. Schoonmaken is al niet echt mijn ding. Noodzakelijk kwaad. Natuurlijk houd ik van een schoon en opgeruimd huis, maar dat valt niet altijd mee. Ik probeer het wel echt schoon te houden, maar met drie kinderen en een hond is het altijd een gezellige boel. En gezelligheid vinden wij thuis wel heel belangrijk. Genieten met hoofdletters graag.

Organisatie

Met z’n allen in het weekend even de bovenverdieping. Beneden doen we het liefst door de week, zodat we het in het weekend alleen even bij hoeven te houden. Dinsdag is mijn vrije dag en dan doe ik het grootste deel. Genoeg over de gewone schoonmaak.

Schoonmaak in je hoofd

Veel interessanter vind ik de schoonmaak in mijn hoofd. Dit is voor mij ook zeker nodig en niet alleen in het voorjaar.  Moet je dan je hoofd leegmaken? Nou helemaal leeg gaat lastig, maar af en toe de overbodige ballast eruit halen is wel heel handig. Als je alles maar opstapelt en niets weg gooit dan wordt de stapel wel heel hoog. Denk maar aan alle reclame die je in een week verzamelt. Dat gaat toch ook bij het oud papier?

Verschillende manieren

Je kunt dit natuurlijk op verschillende manieren doen. Mindfulness, mediteren, spiegelen, visualisaties en dan heb ik nog lang alles niet genoemd. Dat is zelfs met kinderen heel  goed te doen.

Wat nog meer een heel mooie oefening is, is de prullenbak. Sommige kinderen (en volwassenen) zijn echte denkers. Noem maar eens dingen die je in je hoofd hebt en niet echt leuk vindt. Is het voor het kind lastig om voor te stellen, dan kun je de dingen ook op papiertjes schrijven. Vooral voor jonge kinderen is dit heel duidelijk. Als alle overbodige en negatieve gedachten/gebeurtenissen op de papiertjes staan, dan kun je samen met het kind alle blaadjes verkreukelen en ze echt in de prullenbak gooien. Let maar eens op hoeveel ruimte dat in je hoofd geeft.

Hulp nodig

Is het nu heel lastig om dit thuis met je kind te doen en is het wel nodig? Ik denk graag mee. Vrijblijvende informatie is altijd via mijn website te krijgen. Ook via de mail ben ik goed bereikbaar.

website: www.gelukkigbijlammien.nl of  mail: info@gelukkigbijlammien.nl

Veel geluk tijdens de voorjaarsschoonmaak 😉

Bewaren

Bewaren