Selecteer een pagina

Ali B, mijn held, bij the voice kids

 

Vrijdagavond

Elke vrijdag staan mijn dochter en ik in the voice stand. We vinden de talentenjacht allebei heerlijk. Wat een talent. Elk jaar denk ik, nu zal het talent wel eens op zijn in Nederland. Het lijkt echter elk jaar groter te worden. Dit heeft natuurlijk mede te maken met de opzet en de positieve begeleiding van de juryleden. Wat mij betreft is Ali B daar het mooiste voorbeeld van. Daarover straks meer.

Onder de indruk

Stiekem ben ik ook best onder de indruk van al die kinderen op dat podium. Ze leggen hun ziel en zaligheid bloot voor heel Nederland en dan nog niet eens over de jury te spreken. Je moet het maar durven.

Beroemd

Als kind wilde ik heel graag beroemd worden. Optreden voor de spiegel in mijn kamer deed ik dagelijks. Wel drie keer heb ik een brief naar Henny Huisman geschreven. Ik ben nog van het tijdperk met de miniplaybackshow. Wat een geweldig winkeltje bij Henny. Je ging er als gewoon kind in en kwam er totaal omgetoverd als je idool uit. Na lang denken had ik het bedacht samen met mijn zusje en nichtje “the Starsisters” kon doen. Ik hield er totaal geen rekening mee dat mijn zusje dit helemaal niet zag zitten. Nee, ik ging ervoor en dan ook heel serieus. Jaren later hoorde ik van mijn moeder dat zij de brieven onderschept had en dat er geen brief verstuurd was. Wat was ik teleurgesteld.

Spiegel

Tegen mijn dochter heb ik al meerdere keren gezegd dat ze best mee mag doen. Ze vertelde me dat ze het toch maar bij dansen houdt. Stiekem vind ik dat best jammer. Misschien toch een spiegel voor me. Op deze manier probeer ik mijn gemiste kans nog te krijgen. Ik zie me wel staan achter het glazen wandje, met het gezin, ons moppie aan te moedigen. Dat veel liever dan nu zelf op het podium te staan. Hoe vrij ik vroeger was, hoe lastig ik dat nu vind. De kinderen hebben wel eens heel serieus voorgesteld om me nu nog in te schrijven voor the voice. Ik hoop dat ik ze dat uit hun hoofd gepraat heb. Ik zou dat echt niet durven.

Ali B, mijn held

Nu heb ik een enorme zwak voor Ali B. Niet hoe hij eruit ziet, maar hoe hij de kinderen begeleidt. Geen idee of hij bewust is van alle groeitaal die hij gebruikt. Misschien heeft hij een natuurlijk talent voor een groei mindset. Wat een toffe gast. Hij is op een leuke manier zo adrem. Zo knap. Fantastisch wat hij vertelt aan kinderen die niet doorgaan. Hij weet het zo te brengen, dat kinderen toch met een goed gevoel weggaan, ondanks de enorme teleurstelling. Enkele voorbeelden van de afgelopen afleveringen zijn:

 

Moos

Is dit wat je wilt doen? Dan moet je de prijs betalen in tijd en energie. Dan mag zo’n optreden je zeker niet in de weg zitten. Dan moet je dit ook gebruiken op weg naar je droom. Beloof je me dat je dat gaat doen?

 

Jilles

Ik hoop dat je niet teveel waarde hecht aan dit moment. As je dit echt wilt, dan ga je dit moment gebruiken om nog beter te worden. Wat kan er beter, dat is echt ervaring. En weet dat ik bijna alles in mijn leven heb verloren. Kijk waar ik nu sta. Ik ben zo blij met al die keren in mijn leven dat ik heb verloren, want dat bepaalt hoe je de rest van je leven af gaat maken. Geef je op of ga je door? Leer je er van dan word je beter en dan zal je dankbaar zijn voor dit moment.

Alleen nu waren er een paar momenten net niet goed en was het een beetje oppervlakkig. Als je ervaring opdoet kom je nier terug of waar je dan ook gaat zingen en zing je met meer dynamiek en nog meer power. Dan ga je ons laten zien, dat je beter bent geworden. Ga je dat doen? Ga je sterk zijn? Kom hier dat krijg je een knuffel en een schouderklop. Geef hem een applaus.

 

Sabien

Je vocht er zo voor. De hele auditie bleef je vechten en als je die karaktereigenschap meeneemt, de rest van je leven, door beter te worden. Dan gaan we je zeker nog een keer terug zien.

 

Emma

Waar ik je mee kan helpen is dat nog meer van jezelf kan houden, zodat je minder zenuwen krijgt.

 

Groeitaal

Ik kan me voorstellen dat je denkt wat is groeitaal nu precies. Het heeft te maken met de groei mindset. Het is erg belangrijk dat kinderen weten dat veel dingen ze niet aan komen waaien. Geef ze als voorbeeld maar het leren fietsen of zwemmen. Daar hebben ze lang en hard voor moeten oefenen, voordat ze het een beetje konden. Na enorm veel oefening en hulpmiddelen (zijwieltjes, hulp van papa en mama, zwembandjes, kurken, plankje en begeleiding van badmeester of juf) is het toch gelukt om het te leren.

Het is hierbij heel belangrijk dat je de nadruk legt op het proces. Wat heb je allemaal gedaan om het te leren? Hoe ben je gekomen waar je nu staat? Wat heb je precies gedaan om er te komen? Vooral als kinderen nog niet het gewenste resultaat hebben behaald, is het fijn als je als ouder/ begeleider/ leerkracht het kind inzicht geeft in de afgelegde weg. Wat zou je anders kunnen doen? Heb je nog tips nodig? Wie kan je helpen? Laat ook eens benoemen wat er nog moeilijk gaat. Door er samen voor te gaan zitten, snapt het kind dat het er niet alleen voor staat en krijgt het inzicht in wat er nog moet gebeuren. Ook leert het op deze wijze dat iedereen op een andere manier zijn of haar doelen bereikt. Wat voor de een werkt, kan voor de ander wel helemaal geen goede werkwijze zijn.

Natuurlijk mag het kind teleurgesteld zijn of boos. Wel is het belangrijk dat een kind weet dat het een proces is en dat het nu nog niet voldoende is, maar door het te blijven proberen en oefenen kan het nog helemaal goed komen.

 

Hoe dan

Hieronder schrijf ik enkele voorbeelden van groeitaal. Dit zijn complimenten die je kunt maken als een kind met een leerproces bezig is. Dit gaat dan echt over het proces en veel minder over het resultaat.

– hier heb je hard voor gewerkt

– top, dat je niet hebt opgegeven

– hoe heb je dit voor elkaar gekregen

– je bent de uitdaging aangegaan, super

– je bent weer vooruit gegaan

– goed geoefend

– fijn dat je hulp hebt gevraagd

– wat heb jij hier veel moeite voor gedaan

– dit heb je handig aangepakt

– je hebt de tips echt handig gebruikt

– je bent alweer een stapje verder

– wat heb je tot nu toe geleerd

– dat was spannend voor je, knap dat je het hebt geprobeerd.

 

Voorbeelden

In de bovenstaande voorbeelden zie je dus dat Ali B. heel veel groeitaal gebruikt. Hij geeft naar de kinderen aan dat er bij hem in zijn vroegere jaren ook heel veel dingen niet goed gingen.  Deze ervaringen heeft hij  gebruikt om een goede weg te vinden, die hem gebracht hebben waar hij nu staat. Zeker van een voorbeeld als Ali B, zullen de kinderen leren dat niet alles vanzelf gaat. Ik hoop dat we nog veel van deze voorbeelden mogen zien. Super voorbeeld die Ali.

Bewaren

Bewaren