Selecteer een pagina

Dag, dag allemaal

Het is alweer voorbij.  De luizenmoeder.  Wat een succes. Heel erg herkenbaar. Vooral voor mensen  die in het onderwijs werkzaam zijn.  Natuurlijk was het soms wel overdreven, maar een kern van waarheid zit er zeker in. Het liedje dag, dag allemaal hoor je overal terugkomen.

Afscheid nemen

Neem nou het afscheid nemen van de kinderen. Geen probleem zou je denken. Nou dat geldt niet voor iedereen. Voor sommige ouders en kinderen is het een heel ritueel.  In de luizenmoeder kwam dit ook in een van de eerste afleveringen aan de orde. Het liedje van juf Ank

Dag, dag, dag, dag ouders van groep 3

Een hele fijne dag, wat fijn dat ‘k jullie zag.

We zwaaien met ons handje heel hard heen en weer.

En zeggen tot ons ouders tot straks dan maar weer…

 

Alarminstallatie

Stiekem moest ik er wel om lachen. Vooral toen ik later ook nog de alarminstallatie zag inclusief zwaaihand en zwaailicht. Je wilt niet weten hoeveel mensen mij gevraagd hebben of ik de installatie ook op school ging gebruiken. Dat gaat natuurlijk wel een beetje ver.  Heel even heb ik er nog over nagedacht om toch een installatie te gaan maken en voor de grap in de klas neer te zetten, maar toch maar niet gedaan. Juf Ank had in de serie wel heel rake opmerkingen, waaronder; ,,Niemand zwaait meer, anders zwaait er wat.”

 

Nog een extra kusje en knuffel

Het valt wel op dat er toch elk jaar een aantal kinderen problemen heeft met het afscheid nemen. Heel vaak hebben kinderen meer last van het afscheid nemen als hun moeder in de buurt is. Moeders vinden het vaak lastig dat hun kind huilt. Ze geven nog even een extra kusje of knuffel. Nog even extra voor het raam zwaaien. Het gekke is dat geen enkel kind heel lang blijft huilen. Meestal als de ouders uit beeld zijn, gaat het kind rustig spelen. Ouders moeten natuurlijk ook weten , dat de leerkracht het beste met het kind voor heeft. Het is een weg naar zelfstandig worden. Kinderen leren dat ouders niet altijd bij hen zijn, maar dat ze altijd weer opgehaald worden.

 

Wat heb je nodig

Soms hebben ook vooral de ouders last van het afscheid nemen. Ga eens terug naar je eigen kleutertijd. Had jij ook veel moeite met afscheid nemen. Probeer eens terug te denken aan die tijd. Wat had je toen nodig? Schrijf al deze punten eens op een briefje. Dit kan je heel goed bespreken met je kind. Vaak voelen kinderen heel goed dat je als ouder het heel lastig vindt om afscheid te nemen. Door het te benoemen geeft vaak al veel duidelijkheid. Mocht het een lastig punt blijven, dan kan ik er eens spiegelend naar kijken.

Wil je er meer van weten, dan geef ik je met veel plezier meer informatie. Mailen mag ook altijd. Dan beantwoord ik graag je vragen of denk ik met jullie mee. Mail: info@gelukkigbijlammien.nl

Dag, dag allemaal

Bewaren

Bewaren