Beverbende en executieve functies
Eén van onze favoriete spelletjes van dit moment is Beverbende. Een spel spelen met anderen is natuurlijk heel gezellig, maar je oefent er ook meteen executieve functies mee. Bij elk spel oefen je weer andere functies. De executieve functie die je het meest beoefent bij Beverbende is werkgeheugen
Executieve functies
Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen. Het zijn processen in de hersenen die ervoor zorgen dat we ons gedrag kunnen sturen (zelfsturing). Executieve functies zorgen ervoor dat we adequaat kunnen functioneren: thuis, op school, op het werk en met vrienden. Ieder mens heeft zijn eigen combinatie van sterke en zwakke executieve functies, waarbij de executieve functies niet op zichzelf staan, maar invloed hebben op elkaar en met elkaar samenwerken.
Simpel gezegd: dankzij deze functies kan je plannen, strategieën bedenken, starten met een taak, een stapsgewijze aanpak volgen, effectief reageren op problemen en veranderingen, je impulsen beheersen en ondertussen het einddoel in de gaten houden.
Executieve functies zijn een sterke voorspeller voor het schoolsucces, misschien nog wel meer dan de cognitieve bagage die een kind bezit. Zonder goede executieve functies kan een kind zijn intelligentie niet optimaal inzetten.
Goede executieve functies kun je vergelijken met fietsen. Je hebt er alle basisvaardigheden voor nodig: trappen, sturen, remmen. Één vaardigheid op zich zorgt nog niet voor een vloeiende rit. Sterker nog: als een vaardigheid niet goed werkt, geeft het problemen. De kernvaardigheden moeten dus samenwerken voor een soepel en effectief functioneren.
Executieve functies sturen ons gedrag, onze gedachten en emoties. Zonder executieve functies is doelgericht en sociaal gedrag niet mogelijk.
Basis functies
Bij de executieve functies heb je basisfuncties. Als je deze goed ontwikkelt, kun je daarna verder met de ontwikkeling van de meer specifieke functies. De basis functies zijn respons-inhibitie en werkgeheugen. Als deze functies beheerst worden kun je de meer complexe functies ontwikkelen. Er zijn in totaal 11 executieve vaardigheden. Deze komen in mijn blogs aan de orde bij het bespreken van de spelletjes. Op deze wijze is het voor iedereen goed te begrijpen en meteen toepasbaar.
Werkgeheugen
Kinderen moeten de spelregels kunnen onthouden om een spel te spelen en het kunnen toepassen. Ze maken gebruik van hun werkgeheugen. Om het werkgeheugen te ontwikkelen is het zaak om regelmatig spelletjes te doen. Kinderen moeten leren strategisch te spelen en na te denken over wat handig is. Dat lukt alleen als ze onthouden hoe ze het spel eerder hebben gespeeld.
Het werkgeheugen wordt door bijna alle spelletjes geoefend.
Gebruik werkgeheugen
Het werkgeheugen gebruik je voor de volgende doelen
– informatie onthouden in je hoofd
– complexe opdrachten kunnen afmaken
– onthouden van informatie en opdrachten
– het maken van aantekeningen
– oplossen van opdrachten met veel (deel) stappen bijvoorbeeld met sommen
– begrijpen van mondelinge instructies
– het herinneren van belangrijke informatie tijdens het uitvoeren van je taak
Uitleg van het spel
Het spel bestaat uit 66 speelkaarten met cijfers en plaatjes.
Cijfers 0 t/m 9 en een aantal kaarten met afbeeldingen.
In Beverbende gaan tactiek en geheugen hand in hand.
Je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers.
Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde. Wie denkt dat hij/zij de minste punten voor zich heeft liggen, roept “laatste ronde”, waarna de andere spelers nog één keer aan de beurt zijn.
Tactische speeltips: Probeer de andere spelers te misleiden door af en toe een “onlogische actie” te doen. Het is onmogelijk om alles te onthouden, maar probeer vooral eventuele lage kaarten bij andere spelers in je geheugen te prenten. Hoe langer het spel duurt, hoe lager de totalen van andere spelers ook worden. Wacht dus niet te lang met het uitmaken van het spel.
Hulp nodig
Is het nu heel lastig om dit thuis met je kind te doen en is het wel nodig? Ik denk graag mee. Vrijblijvende informatie is altijd via mijn website te krijgen. Ook via de mail ben ik goed bereikbaar.
website: www.gelukkigbijlammien.nl of mail: info@gelukkigbijlammien.nl
Veel speelplezier.